טסנו לגואה בסוף ספטמבר – תחילת אוקטובר, במהלך חגי תשרי, לטיול של 3 שבועות.
טיסה לגואה מישראל
מחוץ לעונה, אין טיסות ישירות מגואה לישראל, כמו כן כשהזמנו את הכרטיסים (לאחר מגיפת הקורונה) גם לא היו טיסות ישירות למומבאי (מה שמקצר מעט את זמן הטיסה), לכן טסנו בטיסה של אייר אינדיה לדלהי (6:30 שעות) ומשם לגואה (2:30 שעות) עם קונקשיין של 3 שעות בשדה התעופה בדלהי מה שנתן לנו זמן להמיר כסף ולקנות כרטיסי סים של airtel בשדה.
שימו לב שבקונקשיין בו הטיסה הבאה היא טיסת פנים צריך לעבור את כל התהליך של איסוף מזוודות, קבלת חומת ויזה בדרכון, צ׳ק אין ובידוק מחדש, לכן יש לקחת זאת בחשבון ולא לקחת קונקשיין קצר מ-3 שעות.
בעונה ישנן טיסות ישירות לגואה של חברת ארקיע, אורך הטיסה הינו 7:35 שעות – אם אתם טסים בעונה בהחלט עדיף.
סים בשדה התעופה בדלהי
כרטיס סים הנתון שיחות למספרים הודיים ו-1.5GB של גלישה ביום עולה בשדה התעופה 450 רופי. הסים מתחיל לעבוד רק אחרי 19:00 בערב ויש להתקשר למספר מיוחד שהם יתנו לכן על מנת להפעיל את הסים. כמו כן באופן מפתיע אין wifi חינמי נורמלי בשדה התעופה בדלהי אבל כן יש wifi חינמי בשדה בגואה.
צ׳יינג בשדה התעופה בדלהי
יש מספר צ׳יינג׳ים ביציאה מהשדה התעופה בדלהי, כולם נותנים שער המרה גרוע מאוד (כ-6% עמלת המרה) ולא מסכימים להמיר פחות מ-100$ לכן מומלץ להמיר לא יותר מ-100$ רק עד שתמצאו צ׳יינג עם שער המרה נורמלי.
מזג האוויר והעונה המומלצת בגואה
מבחינת מזג האוויר והעונה, סוף ספטמבר נחשב עדיין ״מחוץ לעונה״ בגואה, העונה ה״רשמית״ מתחילה בסוף אוקטובר כאשר שיא העונה בגואה הוא בסוף דצמבר. מה שזה אומר בתכלס הוא שעדיין מדובר בסוף עונת המונסונים ומזג האוויר הפכפך כך שייתכנו גשמים ועננים. לנו היה שבוע שמש נפלא כשהגענו לאחר מכן שבוע מעונן במהלכו ירדו גשמים בעיקר בלילות ולעיתים גשם קל בערבים. (מזג האוויר נשאר חם ולח למרות הגשם והיה אפשר לטייל בכיף וגם להיכנס לים). עוד נקודה חשובה מאוד שיש לקחת בחשבון כאשר מטיילים בגואה מחוץ לעונה היא היתושים, בסוף עונת המונסונים מתחילה בנייה ושיפוץ מסיבי ברוב המקומות התיירותיים בגואה על מנת לתקן את נזקי המונסונים, כתוצאה מהבנייה ופינוי צמחייה, ישנן המון יתושים מה שמצריך להימרח טוב בדוחה יתושים בכל ערב לקראת השקיעה, אחרת נעקצים מלא, ויש סכנה לחלות במחלות המועברות ע״י יתושים כגון מלריה וקדחת הדנגי.
עלויות לינה בגואה מחוץ לעונה ובעונה
נקודה חשובה נוספת שכדאי לציין היא מחירי הלינה (והאוכל, אם מדובר במסעדות ״מערביות״) בגואה, אשר גבוהים בצורה משמעותית ממחירי הלינה בצפון הודו בערך פי 2 מחוץ לעונה ויכולים להגיע גם לפי 4 בשיא העונה, המחירים עולים מאוד ככל שהעונה מתקרבת, לכן לעומות מקומות אחרים בהודו ובדרום מזרח אסיה מומלץ להזמין מקומות לינה מראש במידה ואתם סגורים על התאריכים והיעדים אליהם תגיעו,המחירים שראינו של מקומות מסויימים עלו בכמעט פי 3 במהלך שבועיים, ובמקומות מסויימים, כגון חוף פאלולים היות והגענו במהלך חגי תשרי + חג הודי מקומי התקשנו מאוד למוצא גסטהאוס נורמלי במחיר סביר.
באופן כללי גואה נחשבת למדינה הכי עשירה בהודו ולכן המחירים בהתאם, מי שהתרגל למחירים בצפון יחטוף קצת הלם אך עדיין המחירים זולים מאוד ביחס למדינות מערביות כמובן.
גואה כמקום להתפנק בו – חשוב לציין כי אין כל כך הדרגתיות במחירים בגואה. זה או ״להתפנק״ ולהביא מלון ברמה מאוד גבוהה משהו טוב ב-500 ש״ח ומעלה להסתפק בחדר בסיסי באזור ה-50-100 ש״ח ללילה. אנחנו חשבנו שנגיע ונתפנק במלונות טובים טוב במחיר זול והיה לנו די קשה למצוא כאלה, גם מחוץ לעונה.
מיסי תיירות בגואה
עוד נקודה חשובה שכדאי לשים לב אליה היא עניין המס על שירותי תיירות שיש בגואה, החל משנת 2016 ממשלת גואה הטילה מס בשם luxury tax – ממש כמו שזה נשמע מס על מלונות ״יוקרה״ ככלל אם תזמינו מלונות דרך אפליקציות כגון בוקינג, אגודה וכו׳ תשלמו מס של בין 12% ל-18% על הלינה, מדובר במס שמייקר משמעותית את מקומות הלינה, אך אם תזמינו חדר ישירות מהגסטהאוס לרוב תקבלו מחיר זהה או זול יותר מבוקינג ללא המס, הדבר נכון רק לגסטהאוסים ״זולים״ במלונות יקרים יותר (בערך החל מ-5,000 רופי ללילה) תשלמו את המס בכל מקרה, בנוסף במקומות לינה יקרים תשלמו מס של בין 12% ל-18% אחוז גם על האכול במסעדת המלון (אשר יהיה יקר יותר בכל מקרה כלל שמדובר במלון יקר כמובן). ועל האלכוהול תשלמו אפילו 25% מס אם מדובר באלכוהול מיובא ולא מקומי, לכן כדאי לקחת את עלויות הנוספות בחשבון במדיה ומתכננים טיול מפנק יחסית ופחות תרמילאי.
נהג מונית מומלץ בגואה
כמעט את כל הנסיעות שלנו גואה עשינו במונית (מפאת חוסר זמן בעיקר, וגם כי התחבורה בגואה לא כל כך טובה) ואנחנו רוצים להמליץ על נהג מצוין בשם סידני המתגור בארמבול. סינדי עובד המון עם ישראלים (ומאוד אוהב את עידן עמדי) , מדובר בבחור פשוט מקסים! הוא ישמח להסביר לכם על מקומות בגואה במהלך הנסיעה ויתן לכם את המחירים הנמוכים ביותר בהתחייבות! אפילו כשהגענו לבית החולים הוא הציע להקפית לנו את התיקים מפאלולים (מרחק של שעה נסיעה לכיוון) בחינם.
המס׳ של סינדי – 918806362410+
חופים צפוניים ודרומיים בגואה
באופן כללי גואה מחולקת ל״צפון גואה״ (מעל שדה התעופה) ו״דרום גואה״ מתחת לשדה התעופה – כאשר החופים הצפוניים נחשבים לחופים יותר רועשים והמוניים, בהן מתקיימות גם מסיבות (בעיקר בעונה) ואילו חופי הדרום נחשבים לחופים השקטים והרגועים יותר.
החופים הצפוניים: ארמבול, אנג׳ונה ווגטור
החופים הדרומיים: באנולים, קולה ביץ׳, אגודנה, פאלולים, פטנם, הום ביץ׳
החופים הדרומיים יקרים יותר ומציעים פחות אפשרויות לינה.
חוף באנולים
את 2 הלילות הראשונים שלנו בגואה, כמו גם שלושת הלילות האחרונים, בילינו בחו באנולים, מדובר בחוף הנמצא במרחק של כ-40 דקות נסיעה משדה התעופה של גואה. החוף מוכר פחות בקרב התרמילאים הישראלים היות ומדובר בחוף בו בעיקר יש ריזורטים מפנקים ומלונות יוקרה, החוף מתאים בעיקר למשפחות או זוגות שרוצים להתפנק בסוף הטיול שלהם ולקבל טעימה ממש שיש לצד היוקרתי (והיקר) של גואה להציע.
בחוף זה ישנו 2 לילות במלון בשם Taj Exotica Resort & Spa – מדובר בריזורט יוקרתי עם מחירי לינה גבוהים מאוד, ממש לא ידע לתרמילאים, בחרנו להתפנק במלון זה יומיים לכבוד ום ההולדת של איריס שיצא ביום של הנחיתה. הלינה עלתה לנו 900 ש״ח לליה כולל מס.
בשלושת הלילות האחרונים שלנו בגואה בחרנו לישון במלון Fairfield by Marriott Goa – מלון חדש, עם חדרים ברמה מאוד גבוה, בריכה כיפית ו-value for Money מאד גבוה. החדר עלה לנו באזור 7,000-8,000 (תלוי ביום). תחפשו בגוגל מה האופציה הזולה, בהתחלה הזמנו לילה בבוקינג ואז המחיר עלה והזמנו דרך trip.com. המחיר היקר כולל ארוחת בוקר, לא חייב לקחת. הבעיה במלון היא שהוא יחסית מרוחק מהעיר (10 דקות הליכה) ואז האפשרויות שלכם הם לצאת לעיר לאכול או לאכול במסעדה של המלון והיא מאד יקרה (יחסית – חלקנו מנות גדולות והיינו יוצאים עם חשבון של 800-1000 רופי בלי שתיה).
חושב לציין כי למעט הריזורטים היקרים באנולים לא ממש מפותחת, יש שם מעט מאוד מסעדות מחוץ למלונות, וגם המסעדות הקיימות לרוב עם מחירים יקרים יותר מאשר החופים בגואה.
החוף של בנולים מדהים בשקיעה! אל תפספסו את השקיעות המטורפות!
מפת ריזורטים וגסטהאוסים בחוף באנולים
חוף ארמבול
מחוף באנולים נסענו לחוף ארמבול אשר ממוקם מצפן לשדה התעופה של גואה ונחשב לחוף הצפוני ביותר שמגיעים אליו מטיילים ישראלים בדר״כ.
הגעה מבאנולים לארמבול: עם נהג מונית מומלץ מאוד בשם סידני, הנסיעה עלתה 2500 רופי והנסיעה לקחה כשעתיים וחצי.
בארמבול בילינו סה״כ 4 לילות.
לינה בארמבול
ב-2 הלילות הראשונים ישנו ב-Lotus Sutra בעקבות המלצה שראינו באתר למטייל. אחת הנפילות הגדולות, זו אולי הדיס המלצה הראשונה שלנו על מקום לינה בבלוג. יש להם אחלה בריכה, גינה ומיקום בקרבת הים אבל החדר ממש מלוכלך. המצעים היו עם כתמים של עובש, כריות עם עובש, תקרה עם עובש. ביקשנו שיחליפו לנו את המצעים ואמרו בהתחלה שיחליפו מחר עד שהתעקשנו שזה יהיה היום, וגם אז את הכריות עם העובש לא החליפו, אלא רק את המצעים. צוות המלון לא נחמד במיוחד ולאחר ההזמנה הם דרשו לבצע העברה בנקאית של 50% מהסכום וביטלו לנו את ההזמנה בבוקינג בקטנה פישי, בקיצור מומלץ להתרחק. – המחיר לילה היה 2,800 רופי, יקר מאוד לתמורה.
ב-2 הלילות הבאים העברנו בגסטהאוס שנקרא JBL. מחיר ללילה 1200 אופי. מקום נקי ופשוט. יש אחלה מרפסת והם נותנים שער טוב להחלפת כסף.
כמובן חשוב לציין שהמחירים הם מחירים של מחוץ לעונה, ותצפו שהמחירים היו יקרים אפילו פי 2 בשיא העונה.
מפת גסטהאוסים בארמבול
אוכל מומלץ בארמבול
Tibetan Kitchen – מסעדה טיבית טובה מאוד עם אווירה של צפון הודו, האוכל טעים וזול יחסית.
אורז עם ירקות -120 רופי.
מומו (סוג של כיסונים נאפלים) – 180 רופי.
Ice & spice cafe – בית קפה קטן ליד הגסטהאוס JBL עם קפה מכונה טוב (היחיד שמצאנו בארמבול) ולחמים וקינוחים מעולים.
אמריקנו – 90 רופי
אספרסו – 120 רופי
dream of India – מסעדת על החוף של ארמבול, באופן כללי המחירים במסעדות של החוף יקרים משמעותית מהמסעדות ברחוב הראשי, אזור 300-400 רופי למנה. אכלנו מאלי קופטה טעים מאוד ושתינו 2 קוקטיילים ב1+1 בלילה. מקבלים שולחן על הים עם נר – נחמד מאוד.
This is it – Turkish authentic restaurant – גם מסעדה נחמדה, בעונה אמורות להיות שם הופעות חיות, יש להם תפריט מגוון עם אוכל הודי מערבי וטורקי, המסעדה שוכנות באזור הצפוני של ארמבול (בתחילת הדרך ל-swaet lake) יש נוף לים. יש להם גם גסטהאוס, לא בדקנו אותו.
אכלנו טאלי 120 רופי, דוסה 70 רופי ובנופי 150 רופי הכל היה טעים.
המרת כסף בארמבול
בגסטהאוס JBL נותנים שער טוב להמרת דולר.
מה לעשות בארמבול
Sweat lake – אגם חביב די מזוהם, התשאלו כל אחד בארמבול כיצד לגיע והוא יכווין אתכם מדובר בהליכה של כ-20 דקות בין הגסטהאוסים בצד הסלעי של החוף. יש רצועת חוף יפה ושקטה בצמוד לאגם. סה״כ טיול נחמד יש המון מסעדות וחנויות תיירים בדרך.
השכרת קטנוע בארמבול
השכרת קטנוע בארמבול מול ה-JBL בצ׳ילי האוס, 300-400 רופי. צריך למלא דלק. דלק אצלנו עלה 120 רופי ברחוב ו-110 בתחנת דלק.
נסיעה עם קטנוע מחייבת קסדה רק לנהג, אם מרכיבים מישהו הוא לא חייב לשים קסדה לפי החוק (אבל המלצה שלנו – תמיד כדאי, תבקשו קסדה נוספת למורכב ויביאו לכם ללא תוספת תשלום).
נהיגה בצד שמאל לא לשכוח!
יש הרבה שוטרים, לשים לב למגבלת מהירות ולקסדות, בגואה ספציפית עוצרים המון תיירים (גם הודים) על קסדה, כמו כן לא ניתן לעלות עם הקטנוע על הגשר הגדול שמוביל לפאנאג׳י.
חוף מנדרם
כשמשכירים קטנוע אפשר לנסוע למנדרם (Mandrem, אפשר גם לעשות את זה בהליכה של כחצי שעה על החוף), בדרך ניתן לעצור ב-Mandrem garedn – גן נוי חמוד עם עצים עתיקים וצמחייה מתפוחת, מהגן יש ירידה לחוף שהעוברת דרך גשר ברזל מעל הנהר.
בדרך למנדרם יש בית קפה טוב וזול בשם Food planet cafe. בית הקפה ממקום ממש על החוף (אפשר להגיע אליו דרך החוף בהליכה של חצי שעה מארמבול אם הולכים מהחוף).
קפה מכונה עולה 60-90 רופי. האוכל גם לא יקר וטעים מאוד. אנחנו אכלנו מלאי כופתה. מנה אחת מספיקה לשניים עם אורז ורוטי בצד.
חוף מנדרם עצמו לא שונה בהרבה מארמבול אם כי ארמבול הרבה יותר מפותח (ייתכן גם כי טיילנו מחוץ לעונה ולכן מקומות רבים היו סגורים). במנדרם יש אפשרויות לינה זולות יותר אבל יש צורך להשכיר קטנוע כדי לנסוע לארמבול. לדעתנו מחוץ לעונה זה לא שווה את זה. כשאתם באים לטיול חופים בא לכם לך לרדת לשתות קפה מתחת לגסטהאוס בבוקר בלי הרבה מאמץ.
חוף פאלולים
הגעה מארמבול לפאלולים
הגעה מארמבול לפאלולם – אנחנו לקחנו מונית כי לא היה לנו הרבה זמן. סגרנו ישירות דרך סידני הנהג, עולה 3500. דרך JBL הציעו לנו 4200 (והם מבקשים מסידני אחר כך).
נסיעה לוקחת שעתיים-שלוש, תלוי בפקקים, לנו לקח שעתיים וחצי.
פאלולם הרבה יותר מפותחת ומערבית. יש בתי קפה בבעלות מערבית אבל המחירים כמובן בהתאם.
לינה בפאלולים
לילה ראשון עשינו ב-Maria guesthouse עלה לנו 1900 רופי לליה דרך בוקינג, אמרו לנו שאם נסגור ישירות דרכם עוד לילה יעלה לנו 1700.
החדר היה ממש נקי, עם מרפסת גדולה. אבל החיסרון הוא שהגסטהאוס קצת רחוק מהמרכז. (אבל קרוב לחוף) אפשר למצוא משהו במחיר דומה במרכז העניינים.
בלילה השני עברנו לחדר ב-Thyme guesthouse ממש לא רחוק מבית חב״ד, יוצא לרחוב הראשי. שילמנו 1400 לחדר עם מקלחת גדולה ו-1600 בסופ״ש. יש חדרים קצת יותר זולים (1300 אותו חדר עם מקלחת קטנה יותר).אבל ממש לא ממליצים על המקום, מכיוון שבעל הגסטהאוס ניסה כל פעם לעלות לנו את המחיר בכל יום ועשה לנו קטע ממש לא יפה, כאשר סגרנו 2 לילות מראש ליום כיפור ולצערנו מצאנו את עצמנו בבית חולים (על כך בהמשך) יום לפני, כאשר רצינו לתת את החדר ששריינו מראש ושילמנו עברו לאנשים אחרים, בעל הגסטהאוס דרש תשלום גבוהה נוסף על החדר (שכבר הוזמן!) בקיצור הם חוויה ממש לא נעימה לכן אנחנו ממליצים להיזהר מהמקום.
אחריי שהעלו לנו מחיר יותר מיד בלילה השלישי (לכן שריינו לשבוע של כיפו מראש) עברנו לגסטהאוס בשם ל-sea gull. (לא מופע בבוקינג) גסטהאוס עם בעלים מבוגרים ממש מקסימים שהיו בישראל פעם. מחיר ללילה היה 1000 רופי לחדר עם מזגן – מחיר מאוד זול, באותה תקופה לא היה אפשר למצוא משהו בפחות מ-1500-2000. הניקיון היה ככה ככה והחדר יחסית ישן. היו מים חמים, מרפסת והמיקום ממש על הים.
מפת גסטהאוסים בפאלולים
מסעדות בפאלולים
קופי דסה (Kpoi Desa) – בית קפה עם קפה ממש טעים וכל מה שאכלנו שם היה מוצלח מאוד. יש להם ארוחות בוקר טעימות וטאבון לפיצות. שימו לב שהמקום מחייב 10% טיפ ואחד המלצרים אמר לנו שהטיפ לא הולך לצוות אז יש לכם אפשרות לבקש ניז’ר אם תרצו (כנראה הוא אמר לנו את זה כסוג של מחאה של העובדים). המחיר קצת גבוה מהממוצע, כמו בכל המסעדות ה״מערביות״ בפאלולים.
ניראס (Nireas) – המסעדה הכי טובה בפאלולים, קפה טעים ואוכל טוב. תטעמו את הקערה האסיאתית שלהם ותודו לנו אחר כך. המחיר גם כן קצת גבוה מהממוצע, השארת טיפ (ש 10%) היא אופציונית.
קאנבס (Kanvas) – אנחנו נפלנו על קפה לא טעים, אנחנו לא כאלה מפונקים אבל הוא היה ממש שרוף (אבל אולי נפלנו על מישהו שלא ידע להכין). האוכל, לעומת זאת, ממש טעים גם האוכל ההודי וגם האוכל המערבי שאכלנו היה טוב מאוד. יש במסעדה משחקי קופסה וספות כיפיות שאפשר להיתקע בהן.מחייבים טיפ של 10% מראש מה שעוד יותר מייקר את המחיר היקר מלכתחילה.
מקום של טאפאס על החוף (לצערנו לא זוכרים מה השם) – קצת יקר אבל ממש טעים.
מסעדת בית חב״ד בפאלולים – יצא לנו לאכול בבתי חב״ד במקומות שונים במזרח – האוכל פה לא יורד ברמה מכל המסעדות הטובות בפאלולים! אכלנו שניצל שהגיע עם חלה שהם מכינים במקום והמחירים לא יותר יקרים מהמסעדות באזור (אפילו קנינו את הלחמניות סתם לעצמנו בהמשך!). בקיצור מאוד מומלץ, במיוחד אם אתם שומרי כשרות ורוצים לאכול קצת בשר (עוף!) בהודו.
השכרת קטנוע בפאלולים
מחיר קטנוע – אזור ה-350-400 רופי, אנחנו הבאנו קטונע (די שבור) בגסטהאוס אבל יש בסוף הטיילת באזור הים הרבה שמציעים.
מה לעשות בפאלולים
כלום! – פשוט אל תעשו כלום תנוחו תלכו כל יום לים, תקראו ספר ותראו שקיעות מדהימות.
מסיבות – אנחנו היינו מחוץ לעונה לכן לא היו מסיבות יותר מידי מעבר להתארגנויות קטנות של מסיבות על הגג של אחד הגסטהאוסים, ולפעמים היו גם מסיבות במועדן הנמצא כחצי שעה נסיעה מפאלולים, אך באופן כללי פאלולים נחשב לחוף שקט יחסית בלי מעודונים רועשים ובלאגן שמאפיין יותר את החופים הצפוניים.
קורס בישול – עשינו קורס בישל אצל ראול (Rahul cookery class) מדובר בקורס של כ-3 שעות, בדר״כ פעמיים ביום יש בבוקר ובערב, אנחנו עשינו בערב ב-18:00. במהלך הקורס מכינים 5 מנות טעימות (התפריט משתנה כל יום בהתאם אז אם חשוב להכם להכין מנה ספציפית תבררו עם רואל, מס׳ טלפון הודי שלו: 91787599047+. אנחנו הכנו דג גואנימטוגן (Fish rawa fry), פלאק פניר (Palak Paneer) קארי פטריות, צ׳אפטי ו-Coconut chtmey – מין מטבל קוקוס ירוק הקורס כלל. הסבר על יסודות המטח ההודי ומרכיבי התבלינים השונים (״המסאלה״ המפורסמת) בהן משתשמים במבטח ההודי. עלות – 1700 לבן אדם.
סיור מפלים – שמענו ולא עשינו בסוף בגלל קורונה שתפסה אותנו דווקה בהודו – סגרנו דרך סוכנות בשם sun n moon שממוקמת ברחוב של הסמטה שמובליה לבית חב״דף שם גם מומלץ להמיר כסף בשער טוב. עלה לנו 3500 בהתחלה רצו 4200 אז תתמקחו!) רופי ל-4 אנשים. הסיור כולל מפלים, סכר ואגם. החבר'ה שסגרנו איתם את ג׳יפ ועשו את הסיור אמרו שהוא מומלץ.
חוף הפרפרים (Butterfly Beach) – לא עשינו אבל ממה ששמענו קשה להגיע ולא כל הנהגים רוצים לעשות את הנסיעה עם הרכב/ריקשה לכן עלות מונית לשם היא די יקרה. אין טוקטוק או מוניות באזור חשוב לתאם עם הנהג שהסיע גם על החזור. ניתן להגיע לשם גם עצמאית עם קטנוע אך יש לקחת בחשבון שהכביש לא מגיע ממש עד החוף ומשם יש הליכה של בערך חצי שעה דרך היער.
האכלת עיטים בנהר – גם לא עשינו, אבל אם ממשיכים צפונית על החוף פאלולים מגיעים לשפך נהר, שם יש המון סירות דייגים שימשחו לקחת אתכם להאכלת עיטם בנהר תמורת סכום של כ-500 אופי.
קניות – הרחוב המרכזי בפאלולים מפותח יחסית ויש בו מגוון רחב של דוכנים וחנויות הפונות לתיירים, תוכלו לקנות שם בגדים, תכשיטים, תבלינים, חפצי נוי, כלי נגינה ומזכרות תיירותיות, כמובן המחירים יקרים יחסית ויש צורך להתמקח על הכל כמו בשאר רחבי הודו אך אם זהו היעד האחרון שלכם בטיול שווה לשקול לקנות מתנות שם.
חוף פאטנם
נסיעה לפאטנם – מפרץ חוף כמו בפאלולים רק קצת יותר מבודד ופחות המוני, יש פחות גסטהאוסים ומסעדות. אם בא לכם לברוח קצת מהרעש וההמולה של פאלולים (במיוחד בסופ״שים כאשר יש תיירות פנים הודית חזקה) זה המקום. אם לא, אז תוכלו לבקר שם יום אחד.
פאלולים לעומת ארמבול
לטובת מי שיש לו זמן לבקר רק באחד החופים חשבנו לסכם את הבדלים העיקריים בין ארמבול לפלולם:
מבחינת החוף – החוף של פאלולים יפה יותר לדעתינו (אבל זה גם עניין של טעם).
ארמבול לעומת זאת, יותר מזכירה את הודו הקלאסית, יותר אוטנטית.
המחירים
פאלולים
, במיוחד מחרי הלינה, גבוהים יותר – ברמה של כמעט פי 2.
בית חולים בגואה
לצערנו לאחר כשבוע בחוף פאלולים, באחד הלילות התעוררתי עם חום גבוהה של 39.5 מעלות, היות וגואה הינה מדינה טרופית מלאת יתושים (במיוחד מחוץ לעונה!) לא רצינו לקחת סיכון וכדי לשלול מחלות כמו מלריה או קדחת דנג׳י נסענו לבית חולים בשם Victor Hospital הממוקם בעיר מארגאו (Margao, משם גם יוצאת הרכבת להאמפי) – כשעה נסיעה מפאלולים. מדובר בבית חולים פרטי, אשר, לפי מה שקראנו באינטרנט, עובדים בו טובי הרופאים בגואה. (לבית החולים הופננו מטעם חברת הביטוח). שם החליטו לאשפז אותי לילה, על מנת לבצע בדיקות, למחרת התגלה כי חליתי בקורונה.
אושפזתי בבית החולים 5 לילות עד אשר ירד לי החום לחלוטין, חשוב לנו לציין כי במונחי הודו מדובר בבית חולים מעולה, קיבלנו יחס נהדר הן מהרפואה המטפלת והן משאר הצוות הרפואי, האחיות, עוזרי הניקיון כולם היו מאוד נחמדים ועזורים, לכן אם חס וחלילה תזדקקו להגיע לבית חולים במהלך הטיול שלגם בגואה, אנו ללא ספק ממליצים על בית החולים ויקטור, רק חשוב לוודא שהביטוח שלכם מכסה את העלויות, היות ומדובר בבית חולים פרטי ויקר יחסית. 5 ימי אשפוז מלאים בחדר פרטי (האופמיה היקרה ביותר) עלו כ-1100 אלפ רופי! (כ-4ֿ500 שקל) אשר למזלנו כוסו ״עי חברת הביטוח.
בבית החולים יש חדרי אשפוז רגילים – 10 אנשים בחדר, חדרים ״סמי פרטיים״ – 2 אנשים בחדר וחדרים פרטיים – מטופל אחד בחדר עם מיטה למלווה, עלות האשפוז עולה כמובן בהתאם לחדר. החדר נקי, עם מקלחת ושירותים נקיים וטובים, ואפילו טלווזיה עם מגוון ערוצים הודיים.
קונקשיין של 24 שעות בדלהי
לקחנו מלון טוב לסיום הטיול התפנקנו במלון טוב באירו סיטי (Aerocity). זה אזור מבודד, צמוד לשדה התעופה, שיש בו משרדי הייטק ומלונות עסקים יקרים (ממש כמו האיפרוט סיטי בנתב״ג).
בלילה אפשר לצאת ל-
מדובר מרכז עסקים עם הרבה מסחר מסעדות וברים.בקומות שלמעלה יש מסעדות ממש יקרות במחירי ארץ ואם יורדים לקומה שלמטה יש רשתות מזון מהיר עם אוכל זול. יש שם גם המון ברים למי שמעוניין.