אחת השאלות הראשונות שעולות אחריי בניית מסלול הטיול היא איך מתנהלים עם כסף במזרח תקופה ארוכה שכזו? ועוד במדינות שהן לא מפותחות והסיכוי לגניבות ואבידות עולה. בפוסט זה ריכזנו מספר המלצות וטיפים להתנהלות כלכלית שתקטין סיכונים וגם הוצאות.
טיפים כליים להתנלות כספית בדרום מזרח אסיה
עמלות המרה – הכי חשוב, כי זה יכול לעלות לכם בהרבה כסף. חשוב שתבדקו לפני הטיסה מה ההסדר שלכם עם הבנק וחברת האשראי, כמה עולה לכם כל פעולה של המרת מטבע חוץ. הדבר יכול להגיע לאחוזים משמעותיים מהמשיכה. ברוב הבנקים יש גם אפשרות של קניית מט"ח מראש בתשלום קבוע. שוב – הכי חכם לשבת עם הבנקאי ולחשב מה יותר משתלם.
2 כרטיסי אשראי – רבים מאלו המגיעים לבלוג השתחררו לא מזמן מהצבא והטבת ה"אשראי ללא עמלות" עדיין תקפה לגביהם -זהו זמן מצויין להוציא אשראי שני לטיול וגם לא לשלם עליו. הדבר הראשון שעליכם לוודא הוא שהאשראי הוא בינלאומי – אחרת אין בו שימוש בחו"ל. הסיבה להבאת 2 כרטיסים היא גניבות או שיבושים בדרך. מומלץ להחזיק אשראי אחד במוצ'ילה ואת השני איתכם (למקרה של גניבה). לפעמים יש גם בלת"מים באמצע הדרך, אנחנו למשל פגשנו מישהו ששמר על הארנק שלו כל הטיול וביום יפה אחד כרטיס האשראי שלו פשוט נשבר.
משיכת כסף בכספומט – במשיכה הראשונה שלכם בכל מדינה תשתדלו למשוך את הכמות המקסימלית המותרת למשיכה (כמובן בהנחה שתבזבזו את כולו), רוב הכספומטים גובים עמלה פר משיכה וכך תמנעו מעמלות מיותרות.
התנהלות עם דולרים – תיקחו מהארץ בתור התחלה, מצד אחד לא כמות גודלה מידי כדי שלא תסחבו המון כסף שיכול להיגנב, מצד שני תמיד תשאירו "כסף חירום" בנפרד מהארנק שלכם למקרה של גניבה. אנחנו היינו משאירים 100$ (לאדם) עמוק במוצ'ילה שלנו.
מבחינת שימוש בדולרים במקום אשראי – אם יש לכם בבית מיותרים, תביאו, זה יחסוך לכם קצת עמלות המרה. אם לא, אל תמירו בארץ במיוחד בשביל זה כי עמלת ההמרה בארץ + עמלת המרה למטבע מקומי תעלה לכם כמו משיכה בכספומט.
קבלת SMS עבור כל פעולת אשראי – בחברות אשראי רבות יש אפשרות לקבל הודעה עבור כל חיוב שמבוצע. נוח למקרה שתאבדו את האשראי או יגנבו לכם אותו. החיסרון העיקרי הוא שברוב הפעמים משתמשים במספר הישראלי שלכם, לכן לא תוכלו לראות הודעות אלו אלא אם כן תחזרו לסים הישראלי שלכם.
המירו כסף בערים גדולות – ככלל, כלל שהעיר גדולה ומפותחת יותר, כך תמצאו בה שערי המרה טובים יותר וקרובים יותר לשער היציג. כשאתם מגיעים לאזורים נידחים יותר בהם יש רק כספומט אחד או חנות אחת שגם ממירה כסף – המחיר יהיה בהתאם. בסופו של דבר הכל עניין של תחרות.
דעו את השער הייציג – על מנת שתדעו אם משתלם לכם להמיר כסף בשדה התעופה/צ'יינג'ים וכו' ובכללי על מנת שיהיה לכם נוח לחשב עלויות בכסף מקומי, תדעו מה השער היציג בכל מדינה שאתם מבקרים בה. המלצה שלנו היא להוריד את האפליקציה הנוחה Cureency. באפליקציה ניתן לרשום סכום כסף במטבע מסוים ולראות את השווי במטבעות אחרים שהגדרתם. יש לא מעט אפליצקיות שימושיות נוספות שיעזרו לכם לחסוך כסף ובעיקר זמן במהלך הטיול על כך כתבנו פוסט נפרד.
למבקרים בקמבודיה – אם תגיעו לקמבודיה תוכלו להוציא שם דולרים בכספומט למדינות הבאות שלכם. מומלץ, זה יחסוך לכם קצת בעמלות המרה.
לסיכום, למרות ששאר הטיפים עושים תחושה של הגעה למערב הפרוע, אין מה להילחץ, ההתנהלות הכספית במזרח די דומה לארץ או לכל מדינה אחרת באירופה שביקרתם בה. אנחנו הרגשנו מאוד בטוחים בטיול ולא גנבו מאיתנו אפילו פעם אחת. אבל כמובן אל תיהיו שאננים מידי 🙂
התנהלות כספית כזוגות בדרום-מזרח אסיה
זהו נושא שקצת מוזר לכתוב עליו אבל זו אחת השאלות שרבים מתביישים לשאול אבל מתעניינים בתשובה אליה: איך התנהלתם כזוג מבלי לשלם חצי-חצי בכל מקום שתגיעו אליו? איך מתקזזים על טיול כזה גדול?
גם אנחנו העדפנו להמנע מהתחשבנויות אינסופיות והדרך שבה בחרנו להתנהל היא פשוט להוציא סכום כסף זהה בכל מדינה אליה אנחנו מגיעים ולבנות "קופה משותפת". לדוגמה, כשהגענו לויאטנם, הוצאנו 1,000,000 דונג כל אחד והקופה המשותפת הכילה 2,000,000 דונג שבזבזנו במשותף.
עבור הוצאות אינטרנטיות (הזמנת לינה מראש, טיסות וכו') פתחנו מסמך Docs שיתופי שבו רשמנו את כל הבזבוזים האלו. לקראת סוף הטיול התקזזנו (ולמען האמת זה יצא שכל אחד מאיתנו הוציא פחות או יותר את אותו סכום).
כמה עולה הטיול הגדול?
שאלה שאנחנו נשאלים פעם אחר פעם היא "כמה עולה לטייל חודש בתאילנד", "כמה עלה לכם הטיול בויאטנם" וכו'. האמת היא שאין תשובה טובה וחד משמעית לשאלה זו. היות וזה מאוד אינדיבידאולי ומשתנה מבן אדם אחד לאחר וכמובן משתנה בהתאם לאופי הטיול, העונה בה מטיילים, המדינות בהן תבקרו (ולעיתים אפילו אזורים ספציפיים בתוך כל מדינה) ועוד. ככלל ניתן לומר שהטיול בדרום מזרח אסיה זול יותר ביחס לטיול במדינות דרום אמריקה או אפריקה. לנו טיול של כשישה חודשים עלה בסביבות 20 אלף שקל לא כולל טיסות.
הנה פירוט עלות מחייה ממוצעת לחודש לבן אדם בכל מדינה בדרום מזרח שביקרנו בה. חשוב לציין הטיול שלנו היה תרמילאי, לא התקמצנו על שום דבר אבל כן השתדלנו לחסוך איפה שאפשר ולהימנע מאטרקציות תיירותיות יקרות מידי ושאר "מלכודות תיירים" למיניהן.
תאילנד – 800$ (ללא קניות)
לאוס – 700$
קמבודיה – 700$
ויאטנם – 700$-800$ (תלוי אם תעשו קניות במדינה)
בורמה – 600$ (הלינה בבורמה יקרה יחסית)
טאיוואן – 850$-900$
צפון הודו – 600$
דרום הודו – גואה – 1000$ (הדרום יקר משמעותית מהצפון).
זה הכל, לשאלות ספציפיות מוזמנים להגיב בפוסט או לשלוח לנו הודעה פרטית בעמוד צור קשר או לשאול בקבוצת הפייסבוק שלנו: וייטנאם קמבודיה לאוס בורמה
מעניין ומלמד. תודה!
ואווו החזרת אותי 20 שנה אחורה,
טיל בלי נייד, חישובי המרות מטורפים, היה מאתגר
פוסט מצויין, ממוקד וחשוב. חלק גדול מהטיפים שלכם נכונים גם במקוןמות אחרים בעולם.
מענין ושימושי. האם הבנתי נכון – אתם ממליצים למשוך שם דולרים /כסף מקומי במקום להמיר פה לדולר ואז להמיר שם לכסף מקומי?
היי הילה,
נכון מאוד. לדעתנו זה יצא אותו הדבר מבחינת עמלות (בהנחה שהבנק שלך לא שוחט אותך בעמלות המרה – משהו שמאוד חשוב לבדוק בלי קשר)
וזה יחסוך לך את הטרחה וההיסחבות עם סכומים גדולים של כסף שעלולים להיגנב/לאבד.
תודה על הטיפים. בהחלט חומר למחשבה!
לא תרמילאית אבל יש כאן אינפורמציה חשובה ובמיוחד שמטיילים בזוג.
אני תמיד בעד לעשות רישום של הוצאות. לפני הטיול ובזמן הטיול ובמיוחד שטסים לתקופה מאוד ארוכה,
שלא להיות מופתעים פתאום שיש פחות תקציב ממה שחשבנו
איפה הייתם לפני 20 שנה ?!