בולגריה נמצאת בחצי האי הבלקני, ובעלת כ-7 מיליון תושבים, בולגריה היא מדינה עם הרבה ניגודים יפים. מרכזי ערים אירופאים אל מול פרברים סובייטיים קלאסיים. ערי חוף מלאות תיירים לעומת עיירות סקי הרריות. המטבע בה נשאר מקומי, ולכן המחירים ביחס לארץ ולמדינות מערב אירופה מאד זולים. רוב האנשים מסבירי פנים, ואפילו בלי ידיעת השפה ישמחו לעזור אם תחייכו אליהם. לפני ההגעה לבולגריה חשוב לדעת שבתי הספר מתחילים את שנת הלימודים ב-15 לספטמבר, דבר שמשפיע על רמת המחירים בחלק מהמקומות. האותיות בשפה דומות לרוסית, דוברי הרוסית שביניכם יוכלו להקל לעצמם על החיים קצת. אחריי שהופתענו מבולגריה לטובה, נשמח לשתף אתכם בכל החוויות שלנו.
טיסה לסופיה
אנחנו טסנו בטיסת low cost של חברת Wizz air עם 2 תיקי גב של כ-30 ליטר ומזוודת טרולי קטנה אחת, מבלי לשלוח כלל מזוודות לבטן המטוס. מה שחסך לנו המון כסף בכרטיס הטיסה וגם קצת זמן יקר בשדה התעופה. בעקבות כך כתבנו מדריך קצר לטיסה ב-wizz air ללא מזוודה.
הנחיתה בסופיה: בסופיה קיימים 2 טרמינלים בדיוק כמו בישראל. אנחנו נחתנו בטרמינל 1, שנחשב הקטן מבין השניים. הוא ממש קטן והתחבורה הציבורית יוצאת מהטרמינל הראשי. יש שם דוכן change שנכון לכתיבת הפוסט לא היה ווי פיי חינמי בטמינרל 1 ואי אפשר לקנות שם כרטיס סים בולגרי.
החלפת כסף בסופיה – בטרמינל 1 בסופיה יש דוכן change אחד שניתן להחליף בו כסף בשער די גרוע לכן החלפנו סכום מינימלי בשדה התעופה של סופיה, מומלץ להחליף את רוב הכסף בעיר עצמה.
הגעה למרכז העיר של סופיה
האופציה הזולה: תחבורה ציבורית
מסתבר שהאפליקציה הישראלית moovit עובדת נהדר בסופיה לכן אתם מוזמנים להשתמש בה! לנו לא היה אינטרנט בהתחלה, אז נעזרנו במקומיים. הדרך הכי נוחה להתנייד בה ברחבי סופיה היא המטרו. כדי להגיע אליו יש לכם 2 אופציות:
– תוכלו לקחת את קו 184 ולנסוע בו תחנה אחת עד הטרמינל הראשי של סופיה.
– תוכלו לקחת שאטל בחינם לטרמינל הראשי. תוכלו לשאול את המאבטחים בכניסה או את המודיעין. כשתגיעו לתחנת מטרו תוכלו לנסוע למקום שתצטרכו (הסבר על לאן כדאי להגיע בסופיה מופיע בהמשך)
איך קונים כרטיס לתחבורה הציבורית?
– קניית כרטיס לאוטובוס בסופיה: בשדה התעופה ליד התחנה יש דוכן שבו מוכרים כרטיס לנסיעה. יש באפשרותכם לקנות כרטיס נסיעה יומי ב-4 לבה, שכולל רק אוטובוסים (בלי מטרו), או כרטיס נסיעה חד פעמי שעולה 1.65 לבה. כשנכנסים לאוטובוס תראו מכשירים צהובים תלויים, עליכם להכניס את הכרטיס לפי הסימון וללחוץ מלמטה – ככה הכרטיס מנוקב. אם אתם מעוניינים לקנות כרטיסים מחוץ לשדה התעופה יש קיוסקים קטנים שבהם ניתן לרכוש את הכרטיס (כמו לדוגמה Relay שתיתקלו בו הרבה)
– קניית כרטיס למטרו של סופיה: בתחנה עצמה תראו מכונות, יש בהם הסבר בשפה האנגלית אז פשוט עקבו לפי ההוראות.
האופציה הנוחה: מונית
המוניות בעיר אינן יקרות, לצורך העניין מחיר מונית משדה התעופה למרכז העיר בלילה עלה לנו כ-12 לבה. מה שחשוב הוא שלא יעקצו אתכם. בשדה התעופה יש תחנת מוניות בשם OK Taxi, גשו אליהם והזמינו מהם את המונית. שמענו כבר על תיירים שסיכמו על מחיר מסוים וכשהגיעו ליעד הנהג טען שהמחיר הוא ביורו.
קניית סים בסופיה
כיוון שמיהרנו לצאת מסופיה ביום ההגעה המרנו את הכסף וקנינו סים באזור התחנה המרכזית של סופיה (שנמצאת לא רחוק בכלל מהמרכז).
ירדו בתחנת Lion's Bridge במטרו ומשם הלכנו ברגל לכיוון התחנה המרכזית. כשתצאו מהמטרו ותעלו במדרגות תראו מולכם פיצול – עליכם ללכת שמאלה. כשתצאו מהתחנה, תחפשו שלט ענק ירוק שכתוב עליו "Bus Station" ולכו בעקבותיו. בשדרה שתלכו בה, חפשו חנויות סלולר – יש שם 2 שנמצאות אחת אחריי השנייה. אנחנו קנינו את הסים שלנו בחנות הראשונה של חברה נקראת A1 – סים עם 200 דק' שיחה ו-2 ג'יגה עלו לנו 8 לבה.
הקליטה בחברה זו הייתה נהדרת, הבעיה היחידה הייתה שנגמרה לנו חבילת האינטרנט ביום האחרון ואז האינטרנט פשוט נותק ללא התראה מקדימה – לנו זה קרה אחריי 5 ימים, אז אולי שווה לקחת חבילה יותר גדולה או לקנות סים בחברה אחרת. ממחקר שעשינו לפני ישנן 3 חברות נוספות אחרות טובות לא פחות עם מחירים דומים והן: Telenor, Vivacom, M-Tel. בהמשך הרחוב, קצת אחריי החנות של A1 תראו גם חנות של Vivacom.
האם יש טעם לקנות סים בבולגריה? לדעתנו כן, אם אתם מתכוונים לצאת לטרקים בבולגריה אפילו לא תהיה לכם ברירה. פעמים רבות תצטרכו להתקשר לבקתות כדי לשמור מקום ללילה, או לנהג מונית שיקח אתכם. וחוץ מזה הוא ממש זול!
שימו לב: יש תחנת מטרו גם בתחנה המרכזית, אם אינכם צריכים להמיר כסף או לקנות סים – סעו ישירות לשם.
המרת כסף בסופיה
לאחר חנויות הסלולר, בהמשך הרחוב, מצידו השני תוכלו לראות את Texim Bank – הם נותנים שער ממש טוב ללא עמלת המרה. בנוסף ברחבי סופיה יש סניפים של Crown Change שגם כן נותנים שער המרה טוב ללא עמלה.
מה יש לעשות בסופיה
כדי להתחיל להתמצא בסופיה בהתחלה, הכי קל להסתכל על מפת המטרו.
– התחילו בלמצוא את Central railway station. שם נמצא תחנת הרכבת וגם התחנה המרכזית של סופיה. אם תרצו לצאת מחוץ לסופיה בתחבורה ציבורית, זה המקום שעליכם להגיע אליו.
– התחנה הבאה (תחת התחנה מרכזית) היא Lavov Most (גשר לבוב) – שם תמצאו כיכר ענקית והמון חנויות ובנקים. אנחנו הגענו לתחנה הזו במטרה לקנות סים ולהמיר כסף, ומשם להמשיך רגלית (כ-10 דק' הליכה) לתחנה המרכזית.
– תחנת Serdika – אפשר לקרוא למקום הזה מרכז 3 הדתות. בתחנה זו תמצאו שילוב של בית כנסת, כנסיות ומסגד, כולם במרחק של מטרים ספורים אחד מהשני. מומלץ להגיע, להיכנס פנימה ולקרוא קצת על היסטוריית המקום באינטרנט.
– תחנת NDK – בתחנה זו תמצאו את "שדרות ויטושה", הרחוב המרכזי והתיירותי של סופיה. מלא חנויות ובתי קפה. מומלץ להגיע בסוף השבוע, בו גם המקומיים יוצאים לטייל, יש מוזיקה ודוכנים ברחובות.
טיפ לטיול בסופיה: ממליצים לכם לברר על Free Tour בסופיה – מדובר בסטודנטים שמעבירים סיורים בשפה האנגלית, היוצאים בשעות קבועות מאחת הנקודות המרכזיות בעיר. הסיור הוא בחינם ומקובל להשאיר טיפ לסטודנט. אם יש לכם יום אחד בסופיה הסיור הזה אידאיאלי בשבילכם – יספר לכם בקצרה על כל המקומות המרכזיים שחובה לבקר בהם כשאתם בסופיה.
מי שנוחת בסופיה ומתכוון להגיע באותו היום לעיר אחרת: אנחנו הגענו לסופיה ונסענו ישר למקום שממנו תכננו להתחיל את הטרק בהרי פירין, עיירת הסקי בנסקו. כדי להגיע לבנסקו עליכם לקחת אוטובוס מהתחנה המרכזית. כיוון שלא המרנו כסף/קנינו סים, ירדנו בתחנת Lavov Most והתאבזרנו בכל מה שהיינו צריכים תוך כדי הליכה רגלית לתחנה המרכזית.
לינה בסופיה
כיוון שבסופיה עצמה אין מה לעשות מעל יומיים (לדעתינו, אלא אם כן אתם מעוניינים לנסות את הקזינו בעיר), אנחנו ממליצים לכם לחפש מקום לינה שישרת את האינטרסים שלכם. לדוגמה, אם אתם מגיעים בערב ויוצאים ביום למחרת לטיול מחוץ לסופיה, חפשו מקום קרוב לתחנת האוטובוס המרכזית ומשם התניידו באמצעות המטרו.
סופיה מלאת מקומות לינה בטווחי מחירים שונים. ב-2 הלילות שהיינו בסופיה נשארנו ללון ב-Twain Apart&Rooms. מקום נחמד ומאד נקי. ממוקם באמצע בין התחנה המרכזית לתחנת Lavov Most, ככה שנהננו מתחבורה טובה, ומחיר לא יקר במיוחד (כיוון שהמיקום לא ממש במרכז) החיסרון היחיד הוא שאין מעלית, אנחנו קיבלנו חדר בקומה 3.
לנוחיותכם צירפנו מפה של מקומות לינה נוספים במרכז העיר של סופיה:
Booking.com
אוכל מומלץ בסופיה
אם להיות כנים, לא מצאנו אוכל בולגרי אותנטי שהפתיע אותנו לטובה (אולי לא חיפשנו במקומות הנכונים…). אבל אכלנו ב-2 מסעדות טעימות וזולות אחרות, האחת יוונית והשניה סינית.
– מסעדת Happy – מדובר ברשת אוכל יווני בפריסה ארצית (קיבלנו המלצה מאנשים שאכלו בה בבורגס). המחירים זולים, המנות מגוונות, כל מה שקיבלנו היה טרי וטעים.
– מסעדת Hau Sing Luo – מסעדה זו אינה נמצאת במרכז וגם קצת נסתרת מהעין, הגענו אליה בהמלצת חבר שלן בגסטהאוס הצמוד לה. עם כסאות ושולחנות פלסטיק, היא מזכירה מאד את המסעדות במזרח. המנות ענקיות (אל תהססו לקחת מנה אחת לשניכם, גם אם אתם מאד רעבים) וטעימות. והמחירים כמעט כמו במזרח.
איך להתנייד בסופיה?
יש מספר דרכים להתנייד בסופיה, בעיקר תלוי בתקציב שלכם ובמספר האנשים שאיתכם
– מונית – הדרך הנוחה ביותר. המוניות אינן יקרות, הכי חשוב שלא תיפלו על מישהו שיעקוץ אתכם. הכי מומלץ זה להזמין באמצעות אפליקציה ייעודית, ככה תוכלו לעקוב אחריי הדרך ולראות שהנהג לא עושה סיבובים מיותרים. אנחנו השתמשנו באפליציית TaxiMe, מאד מזכירה את GetTaxi.
– מטרו – כפי שראיתם למעלה, אחת הדרכים הכי נוחות להגיע למקומות המרכזיים היא המטרו. הפריסה שלו די רחבה.
– אוטובוסים – גם האוטובוסים בסופיה די נוחים לשימוש, והאפליקציה שתעזור לכם לנווט היא לא אחרת ממוביט הישראלית. הבולגרים עצמם גם משתמשים בה באופן יומיומי. בשונה מהארץ, לא ניתן לרכוש כרטיס נסיעה אצל הנהג אלא לקנות אותו בקיוסקים מתאימים (לדוגמה דוכן בשם Relay).
טיפים כלליים בסופיה
– המרת כסף בבולגריה – כיוון שבולגריה היא חלק מגוש היורו, וכן גם המטבע שלהם צמוד למדד היורו, הם יעדיפו אותו על פני דולרים. שער ההמרה יהיה טוב יותר והעמלה קטנה יותר. עם זאת, אם יש בידיכם רק דולרים – זו לא בעיה, עדיין תוכלו להחליף אותם.
– קניית אוכל בבולגריה – אם אתם רוצים לקנות שוקולדים במתנה, או מצרכים אחרים, חפשו את רשתות Billa או Lidl – אלה רשתות סופרים אירופאיות, במחירים מקומיים.
לאן המשכנו מסופיה
מסופיה המשכנו לעיירת הסקי בנסקו, על מנת לעשות את הטרקים של הרי פירין. מוזמנים לקרוא עליהם בפירוט בפוסט הנפרד שכתבנו.
מידע נוסף על סופיה
– מוזמנים לקרוא פסוט נוסף על סופ"ש בסופיה, מאת הוד מהבלוג hodspot.
– לקריאה על אטרקציות נוספות בסופיה, כולל קניות וחיי לילה בבלוג "מסביב לעולם".
היי
רוצים ליסוע (זוג) לשבוע וחצי לסופיה. מתכננים לבלות אך לא להתפרע חח.
כמה כסף מקומי (לב) הייתם ממליצים להביא אתנו עבור כל הצרכים (לינת AIR B&B, מסעדות ואוכל, תחבורה מקומית וכדומה)?
היכן הכי משתלם להמיר כסף?
ממה הכי משתלם להמיר ללב- משקלים, דולרים, אירו ?
עניין התקציב הוא תמיד מאוד אינדיבידואלי ומשתנה מאוד ממטייל למטייל, לטיול בתקציב תרמילאי לזוג היינו ממליצים על תקציב של פחות או יותר 150 דולר ליום בשביל לינה בחדר זוגי ברמה בינונית, אוכל ותחבורה, לא כולל אטרקציות
150 דולרים הם כ-260 לב (לפי השער נכון לכתיבת התגובה). אם אתם מחפשים גם קצת להתפנק ולבזבז על בילויים אז כ-200 דולר ליום לשניכם אמורים להספיק.
לגבי המרת כסף, חד משמעית הכי משתלם להמיר מיורו ללב בסניפי בנקים, גם אין עמלת המרה וגם שער ההמרה על יורו טוב יותר מזה של דולר (כנראה כי בולגריה היא חלק מגוש היורו).
בסכומים קטנים זה פחות משמעותי אבל עדיין חוסך קצת כסף.
תהנו בטיול!
מחפש ירח דבש עכשיו אמצע מרץ במקום לא קר בים התיכון דרום ספרד או דרום איטליה רומנטיקה היסטוריה נוף ? משה