דרמסאלה הוא בעצם אזור ובו שלושה כפרים הנקראים מקלאוד גאנג', דראמקוט ובאגסו הנמצאים צפונית לעיר דרמסאלה עצמה.
מה עושים בדרמסלה
חוגים וסדנאות בדרמסאלה
לא סתם דרמסאלה נקראת בפי התרמילאים הישראלים המתנ"ס של הודו. אןי כמעט חוג או שיעור שלא תוכלו למצוא שם, החל בשיעורי נגינה על גיטרה וכלי הודים שונים ומשונים, גילוף בעץ, בישול, יוגה, מדיטציה, צורפות, מסאז', מנדלות, חישוק ועוד ועוד והכל במחירים של הודו לכן זו ההזדמנות להתחבר לצד האומנותי שלכם ולפתח כישורים שלא חשבתם שיש לכם.
רביצה במסעדות בדרמסאלה
אולי ה-דבר שתרמילאים הכי נהנים לעשות בדרמסאלה בפרט ובצפון הודו בכלל הא פשוט לרבוץ שעות במסעדה המקומית ודרמסאלה ממש לא חסרות מסעדות טובות לאכול בהן. לא פעם תגיעו למסעדה לארוחת בוקר ותצאו משם רק לאחר ארוחת הערב שלכם, כשבן לבין תשבו עם אינספור אנשים מתחלפים, תשחקו משחקי קופסא, תדברו על החיים והטיול או סתם תקראו ספר.
בית בינה בדרמסאלה
עונת התיירות פועל בית בינה דרמקוט המנוהל ע"י זוג מקסים, שווה לקפות לשם ולהתעדכן באירועים השונים, הם מארגנים ארוחות שישי וארוחות חג, סדנאות, ערבי נגינה, ועוד המון. ניתן להתעדכן בפעילות שלהם בדף הפייסבוק שלהם. נציין גם שקיים בית חב"ד בדארמקוט שפעיל בעונה למי שמחפש אוכל כשר באווירה דתית יותר.
מקדש הדלאי למה ומוזיאון טיבט
הממשלה הטיבטית הגולה, המונהגת בידי הדלאי לאמה ה-14 טנזין גיאטסו, יושבת בדרמסאלה בכפר מקלוד גאנג' משנת 1959, ניתן לבקר במקדש הדלאי למה ובמוזיאון על ההיסטוריה (המרתקת!) של טיבאט. המקדש עצמו חמוד אך לא מרשים במיוחד, המוזיאון עצמו מעניין יותר.
הרצאות של הדלאי למה במקלוד גאנג'
מידי פעם הדאלי למה בכבודו ובעצמו מעביר הרצאות פתוחות לקהל הרחב אליהן ניתן להירשם מראש בעלות סמלית, יש לציין שכל ההרצאה מועברת בטיבטית אבל ניתן לשכור מין ווקמן כזה שמתרגם את ההרצאה לאנגלית. מניחים שאם הדלאי למה יהיה באזור שתבקרו שם אתם כבר תדעו על כך.
מפלי באגסו
טיול נחמד של שעתיים-שלוש למפלים שמעל הכפר בגסו. כדי להגיע למפלים יש לרדת לרחוב הראשי של בגסו שבתחתיתו פונים שמאלה. לאחר כמה דקות של הליכה תראו שביל שעולה למפל, קשה לפספס אותו וניתן לשאול גם כל בעל עסק שידע מיד להכיוון אתכם לשם. מדבור בעלייה די תלולה על שביל בטון מלווה במדרגות מטפסת לאורך הנחל.
מפלי דרמקוט
נקודת היציאה למפלים היא בדיוק מאותו מקום בו מתחילים את הטרק לפסגת הר הטריוד. מנקודה זו השביל למפלים הוא בצד שמאל, השביל ברור מאוד, ברובו מישורי ועובר בתוך יער. לוקח כשעה לכל כיוון. המפלים עצמם מאוד יפים ויוצרים מספר בריכות בצבעי טורקיז. הדרך חזרה היא באותה הדרך ממנה הגעת.
טרק הטריוד
טרק של יומיים במהלכו מטפסים לפסגת הר טריונד ולקרחון סמוך – על טרק הטריונד בדרמסאלה כתבנו פוסט נפרד.
טרק בעמק צ'אמבה
מדרמסלה ניתן לנסוע לטרק של כמה ימים בעמק צ'מבה, אנחנו לא עשינו את הטרק מחוסר זמן אבל בהחלט כדאי לברר עליו בסוכנויות הטיולים שבמקום.
נסיעה למקדש הזהב באמריצ'ר (Harmandir Sahib) וטקס הורדת הדגלים
אמריצר (Amritsar) הינה עיר במדינת פנג’אב, בצפון מערב הודו, בסמוך לגבול הפקיסטני. שמה של העיר נגזר מסנסקריט: “אמריט סאראס”, “בריכת הנקטר”, המשקה אותו שותים האלים ההודים על מנת להישאר בני אלמוות.
האטרקציה המרכזית שבגלל מגיעים לעיר היא כמובן מקדש הזהב, ההארימנדיר סאהיב. המקדש נחשב למקום הקודש ביותר עבור דת הסיקים. הוא נבנה בשנת 1601 והאו אחד האתרים המפורסמים בהודו.
העניין המרכזי במקדש הוא הבריכה המקיפה אותו, הבריכה נקראת בריכת הנקטר, עולי רגל מכל רחבי הודו באים על מנת לרחוץ במי הבריכה מדי יום, מארבע לפנות בוקר ועד 11 בלילה.
אטרקציה נוספת באמריצ'ר היא טקס הורדת הדגלים בגול עם פקיסטן – טקס מצחיק וצבעוני המתקיים בכל יום בשעה חמש בגבול בין הודו לפקיסטאן במהלכו חיילים הודים ופקיסטאנים מורידים את דגלם, תוך כדי ריקודים ומופעי אקרובטיקה ספק מרשימים ספק מצחיקים. במהלך הטקס אלפי הודים ופקיסטנים פטריוטים מעודדים כל אחד את החיילי המדינה שלו.
הדרך הנוחה ביותר להגיע מדרסמאלה לאמריצ'ר היא ע"י השכרת מונית באחת מסוכנויות התיירות, הנסיעה לוקחת כ-4 וחצי שעות, לכן מומלץ לישון ליליה בעיר.
לינה במקדש הזהב באמריצ'ר
אופציה חוויתית וזולה ללינה באמריצ'ר היא לישון ממש במתחם מקדש הזהב – בחינם! מתאים מאוד למי שרוצה חוויה מיוחדתת וגם לחסוך קצת כסף על הדרך, כי הלינה במלונות באמריצ'ר מעט יקרה. כל אחד יכול לישון בחינם במקדש, במקדש ישנם אולמות שינה גדולים, בהם ישנים כל עולי הרגל. באותו הבניין (הנקרא Shri Guru Ram Das Ji Niwas) יש בנוסף אולם נפרד לתיירים, חשוב לציין שהאולם לא גדול ויכול להכיל כ-20 תיירים לכל היותר לכן אם אתם מתכננים להישר לישון מבקדש חשוב להגיע לשם מוקד ולתפוס מקום.
לינה בדרמסאלה
רוב התרמילאים הישראלים ישנים בכפרים דראמקוט ובאגסו שהם כפרים קטנים יותר.
שני הכפרים נמצאים במרחק של כ-15-20 דקות הליכה אחד מהשני ולכן זה לא כל כך משנה באיזה מהם תישנו ותמיד ניתן לעבור מאחד לשני. כאשר דארמקוט הוא הכפר הקטן יותר ונחשב כמעוז הישראלים, כמעט ולא תראו שם תיירים אחרים מלבד ישראלים. באגסו לעומת זאת קצת קצת יותר גודל ו"מפותח" ושם יש סיכוי לפגוש גם תיירים אחרים, אם כי גם שם (כמו בכל יעד על שביל החומוס בהודו) תראו 80% תיירים ישראלים.
טיפ חשוב – אם אתם מגיעים בשיא העונה אז רצוי אפילו לסגור מקום לינה מראש, לפחות ללילה הראשון. כשאנחנו הגענו לא היה מקום כמעט באף גסטהאוס ונאלצנו לחפש את המון זמן ולהתפשר על גסטהאוס עם עם תנאים מינימליים ובמיקום קצת רחוק.
הוסטל מומלץ שנמצא באפר דרמקוט: The Unmad – טיפה יקר אבל גסטהאוס ברמה מאוד גבוהה, רחוק מההמולה עם מארחים אדיבים ותמורה טובה מואד למחיר.
מפת גסטהאוסים בדרמקוט ובאגסו
מדרמסאלה המשכנו ישירות לעיירה מנאלי.
מוזמנים לקרוא את סיפור הדרך שלנו על שבועיים במנאלי.
פינגבק: שבועיים במנאלי טיפים והמלצות | Backpackers.co.il
פינגבק: צפון הודו טיפים ומסלול טיול מומלץ | Backpackers.co.il