למנאלי, שבצפון הודו, הגענו יישר מדרמסלה, ישנן כמה אופציות הגעה ממנאלי לדרמסלה:
הגעה מדרמסלה למנאלי
הכי יקר והכי מהיר – במונית – 7-8 שעות.
הכי זול – אוטובוס מקומי (לוקל) מתחנת האוטובוס של דרמסלה עצמה, יוצא ב-7 בבוקר מגיע בערך ב-15:00, עולה כ-400 רופי. מדובר בדרך הררית קשה ומטלטלת מאוד, לכן אופציה זו פחות מומלצת.
הכי טוב: אוטובוס תיירים, סליפר, ממוזג שיוצא ב-10:00 ומגיע ב-18:00 עולה כ-1,000 רופי, יש גם סמי- סליפר תיירים לא ממוזג שיוצא בערב ומגיע בבוקר, עולה 700 רופי ולקוח כ-10 שעות נסיעה (מה שאנחנו לקחנו).
מנאלי רקע כללי
מנאלי הינה יעד תיירותי מרכזי, גם לתיירים זרים וגם לתיירים הודים.
מנאלי מחולקת לשני אזורים: New Manali ו-Old Manali.
כל התיירים הזרים במנאלי ישנים ב-Old Manali שבמעלה הגבעה, שם נמצאים רוב הגסטהאוסים, המסעדות, הסוכנויות, החנויות וכו'.
ב-New Manali נמצאים כל התיירים ההודים. יש שם מדרחוב גדול ששוה ביקור, תחנת אוטובוסים, שוק, מסעדות, חנויות מקומיות, ושלא תצטרכו, גם שירותי רפואה.
בין שתי החלקים של מנלאי מפריד יער מנאלי. יער גדול ויפה ששווה ביקור גם הוא.
מה לעשות במנאלי
יציאה לטיול ג'יפים בעמק ספיטי ועמק כינור- ה-סיבה שבגללה אנשים מגיעים למנאלי היא כדי לצאת לטיול ג'יפים לעמקים ספיטי וקינור (על כך בפוסט נפרד) ללא ספק מן המקומות היפים והמיוחדים ביותר שבהן יצא לנו להיות לא רק בהודו, אלא אי פעם.
טיול יום לכפר ושישט ולמפלי ושישט – פירוט בהמשך.
לבעלי רישיון על אופנוע – השכרת אופנוע וטיול בכבישים סביב מנהלי ועלייה לסולאנג נאלה (Solang Nullah) – מדובר במרכז שבחורף משמש כאתר סקי ובקיץ (עונות התיירות הישראלית) כאתר למצנחי רחיפה. האתר ממוקם כ-13 ק"מ מצפון למנאלי ולחובבי הרכיבה האטרקציה האמיתית היא הנסיעה למקום על רקע הרי ההימלאיה, ללא ספק אחד הכבישים היפים ביותר בהם יצא לי לרכב על אופנוע, מדובר בנסיעה של כשעה-שעה וחצי כאשר בדרך ישנן מסעדות דרכים מקומיות שניתן לעצור בהן לארוחה טובה.
טיול ביער מנאלי – בין old Manali ל- New Manali עובר יער יפה השווה ביקור גם הוא, אם אתם הולכים ברגל (מרחק של כחצי שעה הליכה) הליכה בין החלקים השונים של מנלאי בהחלט מומלץ לעבור דרך היער.
קניות ושווקים במנאלי
במנאלי, בדומה לדרמסאל, תמצאו המון חנויות בגדים המתחרות על כיסם של התרמילאים הישראלים. בחנויות תמצאו בעיקר ביגוד כגון שמלות, חצאיות, מכנסיים, חולצות ומעילים במחירים זולים יחסית (חושב מאוד להתמקח על המחיר!). בנוסף, תוכלו למצוא המון חיקויים של מותגי טיולים מערביים המיוצרים במזרח.
מנאלי מפורסמת גם בזכות החייטים הרבים שבה, שתמורת סכום לא גבוהה ישמחו לתפור לכם בגדים בהזמנה אישית בהתאם לגזרה.
ה'מול' בניו מנאלי ("The Mall") – בסמוך לכיכר המרכזית בניו מנאלי, תמצאו את ה'מול' – מדרחוב ובו מגוון חנויות רחוב בהן יש כמעט הכל, החל מאלקטרוניקה, דרך חנויות בגדים, כלי בית ובתי מרקחת. אם לא מצאתם משהו באולד-מנאלי – סיכוי טוב שתמצאו אותו בניו-מאלי. בנוסף, תוכלו למצוא בניו-מנאלי מסעדות ודוכני אוכל, ורוכלים שונים המשוטטים לאורך המדרחוב ומוכרים את סחורתם לעוברים ושבים.
לינה במנאלי
מנאלי היא עיר מאוד מאוד תיירותית, כאשר רוב התיירות באזור היא דווקא תיירות פנים הודית, לכן לפני ההגעה לאזור שווה לוודא שאין איזשהו חג הודי, גם ההודים, כמונו, אוהבים לצאת לטייל בחגים ויהיה לכם קשה מאוד למצוא גסטהאוס פנוי באותו היום. אנחנו הגענו בתקופת החגים ההודים ולקח לנו המון זמן למצוא גסטהאוס ונאלצנו לקחת גסטהאוס יקר יחסית – לכן ההמלצה היא לזמין מראש לפחות ללילה הראשון.
גסטהאוס מומלץ באולד מנאלי:
דרגון גסטהאוס (Dragon Guest House)– אחד הגסטהאוסים היותר יוקרתיים במנאלי, הדרגון מציע חדרים נקיים וגדולים עם ריהוט חדש ואפילו טלוויזיה (לא מובן בכלל במנאלי). כמו רוב גסטהאוסים במנאלי גם כאן מחירי החדרים הגבוהים יותר הכוללים מרפסות המשקיפות לנוף רכסי ההרים המושלגות המקיפות את מנאלי יעלו יותר מהחדרים בקומות הנמוכות יותר, במקום ישנה גם מסעדה טובה על הגג. כאמור הגסטהאוס יקר בערך ב-10%-20% משאר גסטהאוסים באזור. (אם אתם זוג, כמונו, לטעמנו התמורה שווה את המחיר).
מפת גסטהאוסים באולד מנאלי
אוכל במנאלי
אולד מנאלי ידוע בעיקר במגוון המסעודת הגודל שבה (ביחס לגודלו הקטן של המקום) להלן כמה מקומות מומלצים שלדעתנו אסור לפספס במנאלי (ותכלס גם אין סיכוי שתבקרו במנאלי מבלי לשמוע על המסעדות האלה ממטיילים אחרים).
- הנפאלי (German Bakery): יש שיגידו שמדובר הסנדוויצ'ים הכי טובים שתוכלו למצוא בהודו, במדבר במקום קטן מאוד. תוכלו למצוא שם בגטים עם גבינות (יאק/שמנת), אבוקדו, סלט טונה, חביתה ועוד שילובים מעניינים. הבעלים חייכן ונחמד מאוד ותמיד תמצאו שם המון מטיילים ישראלים. המסעדה נמצאת בחלק העליון של הרחוב הראשי של מנאלי בפנייה ימינה לפני המלון Dragon.
- רנסאנס (Renaissance Manali) – מסעדה שמתמחה באוכל איטלקי (אבל לא רק!) מעט יקרה, רך עם אוכל ברמה גבוהה מאוד עם אווירה טובה. במסעדה תוכלו למצוא שש-בש ומשחקים אחרים, כל המנות שאכלנו שם היו טעימות להפליא ושוות את המחיר.
הכפר ואשישט (Vashisht)
כפר קטן ואותנטי מאוד שמהווה אלטרנטיבה לאולד מנאלי למטיילם שמחצים מקום שקט יותר. הכפר שוכן צפון מזרחית למנאלי, ממש מעבר לנהר הביאס. הכפר בנוי על צלע הר ויש בו רחוב אחד ארוך ותלול שלצדדיו בתי עץ ואבן בני שלוש-ארבע קומות. בסוף הרחוב שוכן מקדש ולידו בריכת מים מינרלים חמים וברזים מהם זורמים מים מינרלים רותחים, כמו כן הכפר מלא בגסטהאוסים וזולים ומסעדות המגישות אוכל אותנטי לצד מערבי (וכמובן גם ישראלי). לכפר ניתן ניתן להגיע ברגל (כשעה הליכה ממנאלי) או במונית/ריקשה.
מפלי ואשישט
מפלי וששיט (או בשמם האמיתי Jogini Falls) נמצאים בסוף הכפר, במרחק של בערך רבע שעה הליכה. פשוט תשאלו כל אחד בכפר והוא ידע להכיוון אתכם לשם. המפלים התחתונים מתויירים יחסית אבל אם מתאמצים קצת ועולים למפלי העליונים ניתן להגיע לנקודות מבודדות ויפות הרבה יותר, אנחנו טיילנו שם ביום גשום, מדובר במסלול מעגלי כך שניתן להתחיל את העלייה מצד אחד של המפלים ולרדת המצד השני, מדובר בעליה תלולה מעט אבל לא קשה סה"כ מסלול של חצי שעה עד שעה מהכפר עצמו.
ממנאלי המשכנו לקאסול ועמק פרוואטי (פוסט נפרד על כך בקרוב).
פינגבק: סיפור דרך שבועיים בדרמסאלה | צפון הודו | Backpackers.co.il
תודה!