Print Friendly, PDF & Email

גודלה כגודל ישראל, אבל עם שליש מכמות התושבים, אלבניה היא מדינה מפתיעה, עם אנשים מחייכים, נופים יפים ומגוונים ואוכל זול, כמעט במחירים של תאילנד (אה ועוד משהו… פזורים בה 700,000 בונקרים מהתקופה הקומיניסטית!). הגענו ל-4 ימים במדינה השונה הזו, בעלת היסטוריה מרתקת – והמסקנה שלנו הייתה שאין ספק שנחזור אליה שוב ליותר זמן.

המסלול שלנו:  טירנה ← בראט (berat) ←  ולורה (vlore) ← טירנה

טיסה לאלבניה

אנחנו טסנו לאלבניה בסוף ספטמבר, כמה שבועות בלבד אחרי הטיול שלנו בבולגריה עם חברת ישראייר במחר של 174 דולר לבן אדם, הלוך חזור. לפי מה שראינו יש חברת תעופה נוספת המפעילה טיסות סדירות מישראל לאלבניה אך רק בחודשים מסוימים, שווה לבדוק. בכל מקרה מומלץ לסגור רק טיסה ולא חבילת נופש על מנת שתיהיו גמישים יותר בטיול שלכם, לנו זה גם ייצא זול יותר.

הגעה לטירנה

בשדה התעופה באלבניה תמצאו את כל מה שתצטרכו, החלפת כסף, סים והשכרת רכב. 

סים באלבניה

סים של חברת vodafone בשדה התעופה עולה כ-40 ש"ח. והשאלה האמיתית היא האם יש בו צורך. בכל מלון ובית קפה יש ווייפיי בחינם. אנחנו לא קנינו סים וגם ברוב המקומות לא הזמנו לינה מראש. פשוט היינו מגיעים למקום, מתיישבים בבית קפה ומשתמשים באינטרנט שלו. כדי להשתמש במוניות ואוטובוסים תוכלו תמיד להיעזר בבעלי הגסטהאוס והמסעדות שיזמינו עבורכם, או יבדקו את שעות התחבורה הקרובה (יותר מזה, כנראה להם זה יהיה יותר קל מאשר לכם…).מצד שני, אם אתם מתכננים להשכיר רכב, כדאי לקחת סים. רוב התושבים לא דוברים אנגלית אבל ישמחו לעזור לכם. לכן אפליקציות כמו Waze ו-google translate יהיו שימושיות עבורכם שם.

המרת כסף בטיראנה

השער בשדה התעופה כמצופה לא טוב. נכון, כנראה תצטרכו להמיר סכום מינימלי להוצאות ראשוניות, אבל היופי בטירנה הוא שנהגי המונית ישמחו לקבל מכם יורו/דולר. לכן תוכלו להמיר את הכסף במלון/מרכז העיר כשתגיעו. 

השכרת רכב בטיראנה

שקלנו להשכיר רכב אבל לא עשינו זאת בסוף והסתדרנו נהדר. אך כמובן שיש נוחות אחרת בלטייל עם רכב. רוב המטיילים ממליצים להשכיר רכב מהארץ כיוון שהמחיר זול יותר, עם זאת שמענו על כאלו שהגיעו ופשוט התמקחו.

מונית משדה תעופה בטיראנה

בשדה התעופה פועלת חברת מוניות עם מחיר קבוע של 20 יורו לנסיעה לעיר. אם אתם יודעים לאיזה מלון אתם מגיעים שווה לשלוח להם הודעה ולשאול על מחיר המונית. כשאנחנו עשינו זאת נאמר לנו שמחיר מונית הוא 16 יורו. 

אוטובוס משדה התעופה בטיראנה

מהשדה יוצא שאטל כל שעה עגולה עד השעה 23:00 ומגיע למרכז העיר טירנה (אזור בניין האופרה).

נהיגה באלבניה 

לפני שהגענו קראנו המון ביקורות רעות שמזהירות על הכבישים באלבניה. אם אתם מתכננים להגיע לטירנה עם רכב, אז באמת כדאי להימנע מכך. הכיכרות הם כאוס אחד גדול, ולא בכל המקומות יש פסי הפרדה בכבישים. אבל פרט לכך, להרבה מהמקומות יש כבישים טובים כמו בארץ. בחלק מהמקומות יש בורות וכבישים לא כל כך מתוחזקים, אבל לדעתנו אפשר לחלוטין להשכיר שם רכב והנהיגה שם ללא ספק טובה יותר מבגיאורגיה.

תחבורה ציבורית באלבניה 

לפני שטסנו היה לנו מאד קשה לתכנן את הטיול מבחינת התחבורה הציבורית, אין הרבה מידע באינטרנט. המידע היחיד שיש הוא באנגלית וגם הוא לא תמיד מדויק. אבל כשהגענו לשם הבנו שפשוט מסתדרים. ההמלצה העיקרית שלנו היא להתחיל את היום מוקדם ולא לבנות על תחבורה ציבורית מחוץ לעיר בערב. אוטובוסים רבים מחוץ לעיר יוצאים כל חצי שעה אך פעילים עד 14:00. השתדלו להיעזר במקום בו אתם ישנים או באנשים בתחנה. המקומיים ידעו לעזור הכי טוב.

הערה: באלבניה משתמשים הרבה במוניות שירות (אצלם זה נקרא פורגון). הן עולות אותו מחיר, יוצאות שמתמלאות ולעיתים קרובות מגיעות מהר יותר מאוטובוס. לכן אל תחששו להשתמש בהן!

מחירים: מחיר אוטובוס בתוך העיר הוא 30-40 לק (בערך שקל), ומחוץ לעיר 300-500 לק.

אלבניה כמדינה מוסלמית

כנראה שהתגובה של רוב החברים שלכם כשתספרו להם שאתם טסים לאלבניה תהיה: "זו לא מדינה מוסלמית?!". אבל תוכלו להרגיע אותם שהכל בסדר, אומנם יש שם רוב מוסלמי, (כ-52%) אך הוא חילוני ואחת הגאוות האלבניות היא שלאחר מלחמת העולם השניה נספרו יותר יהודים במדינה מאשר שהיו בה לפניי, וזאת בזכות אזרחים אלבניים טובים שהצילו אותם. אין הרבה סממנים דתיים, אם היינו יודעים זאת מראש, אפילו לא היינו שמים לב.

טיול בטיראנה

לדעתנו טירנה די קטנה ואין צורך ביותר מיום וחצי להיות בה. המרכז של טירנה אינו גדול וניתן להתנייד בו ברגל.

מרכז טירנה – כדי להגיע לרחבה המרכזית תצטרכו לכוון לבניין האופרה. תוכלו להנות שם מבתי קפה ומסעדות.

כדי להגיע לאזור הברים וחנויות הבוטיק, הסתובבו ברובע blloku. כל האזור מאוד מזכיר את תל אביב בשילוב עם אילת, יש שם המון מועדונים וברים מגניבים שאפשר לשבת לשתות בהם.

הערה: שני האזורים נמצאים במרחק הליכה אחד מהשני, לכן גם אם תשנו באזור אחד, מדובר ב-10-15 דקות הליכה כדי להגיע לאזור השני.

מוזיאון הבונקר – Bunk’art – במרכז טירנה, תוכלו לבקר באחד הבונקרים שנשארו מימי אנוור הוג’ה, שליט אלבניה הקומוניסטי ששלט במדינה מסוף מלחמת העולם השנייה ועד אמצע שנות ה-80. 

עלות הכניסה היא 500 לק לאדם (יש הנחת סטודנטים – 300 לק). ואורך סיור שם הוא כ- 40 דקות. המקום הוא בעצם מוזיאון להיסטוריית אלבניה, תוכלו ללמוד בו על המשטרים המתחלפים והשפעתם על האזרחים.

המוזיאון נחמד אבל אם אין לכם זמן, תוכלו לוותר עליו. אתר המוזיאון.

רכבל להר Dajti אחת האטרקציות המפורסמות בעיר היא עליה ברכבל להר Dajti. אנחנו ויתרנו מפאת חוסר זמן, אבל הבנו שהנוף לעיר מראש ההר מקסים!  עלות הרכבל היא 8 יורו לכרטיס. 

אוכל בטיראנה – לחסכנים מבינכם מומלץ לאכול ברשת שנקראית פשוט Fast Food או בכל רשת מזון מהיר אחרת, ניתן לקנות סופלקי (מין פיטה עם שווארמת עוף, סלט צ'יפס ויוגורט) במחיל מצחיק של 150 לק (כ-5 ש"ח) ובירה מהחבית במחיר של 80-90 לק. (2.5 שקלים!)

בתי קפה בטיראנה – אלבניה בכלל וטיראנה בפרט מפוצצות בבתי קפה, נראה שהתחביב העיקרי של המקומיים הוא לשבת ולשתות אספרסו עם סודה בצד, אתם תראו בתי קפה בכל פינה, גם במקומות הנידחים ביותר, אספרסו עולה כ-80-150 לק. קפה מצוין וגם הקינוחים שטעמנו ברוב המקומות היו טובים וזולים ככה שאוהבי הקפה מבינכם יסתדרו מצויין.

לינה בטירנה

אנחנו ישנו ברובע blloku – מדובר במיקום מצויין המאפשר הגעה רגלית לכל האטרקציות במרכז טירנה.

Royal vila hotel – מלון נחמד וזול, במיקום מרכזי מאוד, לינה כוללת ארוחת בוקר נחמדה מאוד ויש להם מסעדה עם גן יפה שנחמד לשתות בה קפה. 

מלונות נוספים ברובע blloku:



Booking.com

 

בראט

אתר שהוגדר כאתר מורשת של אונסק"ו. מדובר בעיר עתיקה יפייפיה, עם בניינים ציוריים וסמטאות שמורות היטב מתקופת העות'מאנים. כדי לחוות את העיר במלואה אנחנו ממליצים להישאר ללון בה, להנות מהשקיעה ולחוות את הקרירות של ההרים בבוקר.

הגשר של בראט והבתים העתיקים המפורסמים
הגשר של בראט והבתים העתיקים המפורסמים

הגעה לבראט


אוטובוס – כדי להגיע לבראט עליכם לקחת אוטובוס מהתחנה המרכזית בטירנה. שימו לב שיש 2 תחנות בעיר, ועליכם לבחור את התחנה לפי היעד שאליו אתם נוסעים (צפונה או דרומה). התחנה עצמה נמצאת יחסית מחוץ לעיר וכדי לא להסתבך עם תחבורה ציבורית בתוך העיר אנחנו ממליצים לכם לקחת מונית. עלות מונית ממרכז העיר לתחנה המרכזית היא 500 לק, וזמנו אותה באמצעות בעל ההוסטל שלנו. חשוב לציין בפני הנהג שאתם צריכים אוטובוס לבראאט כדי שיסיע אתכם לתחנה הנכונה.

בתחנה המרכזית יש כאוס די גדול, תשאלו את אחד הצעירים שמבינים אנגלית איפה האוטובוס שאתם צריכים. התשלום יגבה מכם ע"י אחד הכרטיסן במהלך הנסיעה. אורך הנסיעה הוא כשעתיים וחצי ועלות הכרטיס היא 400 לק.

האטובוס יביא אתכם לתחנה המרכזית של העיר, ומשם תיקחו אוטובוס נוסף למרכז העיר (יש רק קו אחד, והוא נראה כמו קו עירוני בארץ). תרדו בתחנה הראשונה שזה תתחילו לראות את הבניינים העתיקים (המרכז די קטן). עלות הנסיעה היא כ-1 שקל.

רכב – אם בחרתם באופציה של רכב חשוב לנו לומר שהכבישים בדרך לבראט טובים מאוד וגם בעיר עצמה אין מצוקת חניה. לכן אל תהססו לעשות זאת.

אטרקציות בבראט

  • טיילת במרכז בעיר – כשתגיעו לעיר העתיקה תראו טיילת עם מסעדות רבות ובתי קפה המשקיפים על הנהר החוצה את העיר. בערב העיירה שוקקת, כל המסעדות מלאות עד אפס מקום. ממליצים לכם לשבת על כוס קפה באחד מבתי הקפה בטיילת.
  • טיול בסמטאות העיר – במקרה הזה אין צורך בהמלצה קונקרטית – צאו וגלו את העיר! הסמטאות העתיקות יביאו אתכם למקומות מסתוריים ומעניינים – קחו את הזמן (ונעליים לא מחליקות…)!
  • עליה למצודה – כנראה איך שלא תלכו, כשתסתכלו על ראש ההר הגבוה בעיר העתיקה, תראו את דגל אלבניה מתנוסס לצד המצודה המפורסמת בעיר. תוכלו להיעזר בגוגל מפס כדי לעלות אליה, או להיאבד בסמטאות ולעלות עד שתגיעו אליה. אנחנו מאד ממליצים להגיע לקראת שקיעה ולחכות שיחשיך כדי לראות איך כל העיר הופכת למוארת.
  • הרבה תמונות! כמו שאתם יכולים לראות, זהו אחד המקומות המיוחדים במדינה ובאזור כולו, לכן זה הזמן לשלוף טלפונים 🙂
אחת הסמטאות בבראט
אחת הסמטאות בבראט
הגשר הישן של בראט
הגשר הישן של בראט

לינה בבראט

המיוחד בעיר היא שרוב בתי המלון בה נמצאים בתוך הבתים העתיקים. הטיפ העיקרי שלנו הוא שאם אתם מגיעים ללא רכב, מומלץ לקחת מקום לינה שאינו גבוה במיוחד, בעיקר כי לא כיף לסחוב את הטרולי בכל האבנים העתיקים למעלה…

מלון Osumi – מלון שנמצא במרכז העיר, עם מיקום אידיאלי (לא גבוה מידי) ומוקף בקירות עתיקים. החדרים נקיים להפליא והמארחים גם כן מקסימים! הם נענו לכל בקשה שלנו ועזרו לנו לתכנן את המשך הטיול בשעות הקטנות של הלילה. ארוחת הבוקר מוגשת לשולחן באופן אישי, עם ניחוח של בית. לחלוטין ממליצים! העלות היא כ-31 דולר ללילה.

מלון Colombo  – אם באתם להתפנק, זה המקום בשבילכם. למי מכם שכבר היה באלבניה לפני כמה שנים, יכיר את המבנה הזה כאוניברסיטה של בראט. לאחרונה נהפכה האוניברסיטה העתיקה למלון מפואר וחדיש, המבנה החיצוני נשאר ואילו החלק הפנימי שופץ למלון 5 כוכבים (התמונות מדברות בעד עצמן….). העלות היא כ-88 דולר ללילה. 

בראט במבט מלמעלה מהתצפית של המצודה
בראט במבט מלמעלה מהתצפית של המצודה
תמונת אינסטגרם קלאסית בבראט
תמונת אינסטגרם קלאסית בבראט

ולורה

העיר ולורה היא אחת מעיירות החוף התיירותיות וההומות בחודשי הקיץ. המראה שלה הוא שילוב של מיאמי ותל אביב. מלאת מלונות, ישנים וחדשים, בתי קפה ומסעדות ברמה מאד גבוהה (וכן, המחירים עדיין לא מגיעים למחירים של הארץ…).
גילוי נאות, הגענו לעיר בגלל תמונות של מים צלולים מדהימים שראינו שיש בה. כשהגענו למרכזה, שמנו לב שהחופים לא כאלה מיוחדים. אם אתם רוצים לראות נופים כמו בתמונות, עליכם להרחק מהשדרה המרכזית, אל עבר המלונות שנמצאים בין הצוקים.
היתרון העצום הוא הנופים. החסרון העצום הוא המרחק. יש מסעדות וסופר באזור זה, אך המחירים מאד יקרים. מונית למרכז עולה לפחות 700 לק מה שגרם לנו להעדיף לאכול במסעדות יקרות יותר ולא לנסוע את הדרך למרכז.

הערה חשובה: דבר אחד מוזר בעיר הוא בעיית יתושים, לא ברור לנו למה אבל האזור הזה מלא ביתושים בלילה – לכן מומלץ לקחת איתכם דוחה יתושים!

הטיילת המרכזית של ולורה
הטיילת המרכזית של ולורה

אז מה עושים בולורה? 

הולכים לחוף יפה ונהנים מהים – כמו שציינו, החופים היפים הם מרוחקים. לכן יש לכן 2 אפשרויות: לישון במלון שנמצא בחוף כזה ולספוג את המחיר – מה שאנחנו עשינו. או לקחת מלון במרכז ולספוג את מחיר הנסיעה לחוף היפה (האופציה הזו מתאימה בעיקר למי שמגיע עם רכב).

אם בחרתם באופציה של הגעה חד פעמית לחוף – אנחנו מאד ממליצים להגיע למקום שנשארנו ללון בו – LIRO Hotel. המחיר של כסא בחוף הא כ-2 יורו. רק חשוב לקחת בחשבון שלא מדובר בחוף מסודר, הכיסאות הם על טרסות שנבנו על הצוקים ואילו הירידה לחוף היא באמצעות מדרגות שמובילות ישר למים (אל תצפו לחוף חולי).

אם אתם מעדיפים להשאר לישון בחוף זה כמונו, תוכלו לקרוא על כך בהמלצות לינה.

הגעה לולורה 

אנחנו הגענו לולורה מהעיירה בראט. גם כאן תוכלו לבחור בין אוטובוס לרכב:

אוטובוס – בתחנה במרכזית בראט יוצאת הסעה (כמו מונית שירות) לולורה. ההסעות יוצאות בערך כל שעה עד השעה 14:00 (מאד מומלץ להיעזר במארחים שלכם בכל מה שקשור לשעות האוטובוסים). הנסיעה אורכת כשעה וחצי (כן?). עלות הנסיעה היא 400 לק.כן?

רכב – בניגוד לדרך לבראט, כאן הכבישים משום מה היו פחות טובים. הבעיה המרכזית היא בורות שהיו בדרך ועדיף לעקוף אותם. בכל מקרה לא עד כדי כך נורא, רק סעו לאט. לא היה נראה שהייתה מצוקת חניה, אבל יש לקחת בחשבון שטיילנו מחוץ לעונה.

לינה בולורה

אין ספק שאחת החוויות בטיול הזה הייתה הלינה בולורה. מקומות רבים בעיר מאפשרים ללון עם מרפסת היוצאת הישר לים, כזו ששומעים ממנה את רחש הגלים לאורך כל הלילה. 

מלון LIRO – כדי להגיע למלון לקחנו מונית שעלה 300 לק. האוטובוס העירוני לא מגיע לאזור הזה ולכן לקחנו אוטובוס עד התחנה האחרונה ומשם מונית (כנראה מונית ישירה מהמרכז הייתה עולה כ-400-500 לק).
ההגעה למלון היא בהחלט מגניבה. נהג המונית הביא אותנו למקום שנראה כמו נקודת תצפית לים שזה הייתה מעלית – זו הדרך להיכנס למלון. המעלית שקופה ובמהלך הירידה רואים את הנוף עוצר הנשימה (כן! זה כמו בתמונות!). החדר עצמו פונה הישר לים. במלון יש מסעדה יוקרתית שמגישה בעיקר מאכלי ים, וכן גם בית קפה שמשקיף לנוף. ארוחה הבוקר גם כן ברמה גבוהה ומוגשת במסעדת המלון. העלות היא 54 דולר ללילה.

הנוף ממלון לירו בולורה
הנוף ממלון לירו בולורה

 

המרפסת של החדר שלנו בולורה
המרפסת של החדר שלנו בולורה

 

ארוחת גומרה של דג סלמון ב-30 ש"ח באחת המסעדות באזור
ארוחת גומרה של דג סלמון ב-30 ש"ח באחת המסעדות באזור

 

חזרה מולורה לטירנה

כדי לחזור מולורה עליכם להגיע לתחנה המרכזית של העיר. אנחנו הגענו אליה במונית (ממלון LIRO עלתה כ-900 לק עם מונה -בדיעבד עדיף לקבוע על מחיר מראש).

משם תפסו את מונית השירות הראשונה שיוצאת. אורך הנסיעה הוא כשעתיים ומחירה 500 לק. 

 

  • קטגוריה:אירופה

לפוסט הזה יש 3 תגובות

  1. אמי אור

    נחמד ויעיל. סבבה.

  2. שליו

    יש מה לעשות בולורה שלושה ימים? נשמע שהעיר די רגועה ומתאימה יותר לחופשה בסגנון "בטן גב"

    1. אלי ואיריס

      אכן מדובר בעיר חוף רגועה המתאימה יותר לחופשת בטן גב, אפשר בכיף להעבי בעיר 3 ימים אם אתה מגיע בעונת הקיץ ומחפש חופשה של אוכל טוב ים ומנוחה במחירים נוחים.

כתיבת תגובה